Hämeen Sanomat / 8.1.2007

Kolarikorjaus ja harrasteautojen rakentelu helpottuivat

Tämä 1960-luvun Corvette on purettu yksin kappalein. Sen jälkeen rikkinäiset osat vaihdetaan uusiin tai kunnostetaan. Sitten auto rakennetaan pala palalta kokoon, maalataan ja fiksataan päältä ja sisältä, kertoo yrittäjä Jarkko Rannelma. Juhani Salo/HäSa

Tämä 1960-luvun Corvette on purettu yksin kappalein. Sen jälkeen rikkinäiset osat vaihdetaan uusiin tai kunnostetaan. Sitten auto rakennetaan pala palalta kokoon, maalataan ja fiksataan päältä ja sisältä, kertoo yrittäjä Jarkko Rannelma. Juhani Salo/HäSa

Vuodenvaihteessa voimaan tullut lakiuudistus helpottaa kolariautojen sekä harraste- ja museoautojen kunnostusta. Vielä viime vuonna kyseisissä ajokeissa piti olla alkuperäisiä osia yli 50 prosenttia.

Ellei näin ollut, kunnostettu tai rakennettu auto piti rekisteröidä rakennettuna ajoneuvona. Tuolloin sen piti täyttää uuden ajokin tekniset vaatimukset ja siitä oli maksettava myös uuden auton vero.

Janakkalan Rastinkankaalla autoalan yrittäjänä toimiva Jarkko Rannelma pitää uudistusta järkevänä.

Hänen yrityksensä Finnvette on keskittynyt ainoana Suomessa yksinomaan amerikkalaisten Chevrolet Corvette -urheiluautojen rakentamiseen ja kunnostukseen.

Järkevä uudistus

– Tämä on järkevä uudistus. Vanhojen säädösten mukaan pahoin kolaroitua, jo aiemmin rakenneltua autoa ei käytännössä olisi voinut korjata lainkaan. Niinpä niitä harsittiin kasaan turvallisuudesta piittaamatta. Esimerkiksi runkoja ja akselistorakenteita oiottiin ja hitsailtiin, vaikka jokainen ymmärsi, että vaihto-osa olisi monin verroin turvallisempi.

– Corvetteja on Suomessa noin tuhat neljältä eri vuosikymmeneltä. Varaosat tulevat pääosin Yhdysvalloista, mutta auton harrastajilla on myös nettisivut, joilla käydään kauppaa osista ja muista autotarvikkeista ja rekvisiitasta, kertoo Rannelma.

Uuden lain myötä auton kuluvien osien vaihtaminen, liikenneturvallisuutta edistävien tarvikkeiden korjaaminen tai uusiminen eivät enää pienennä alkuperäisen ajoneuvon osuutta. Samalla on luovuttu kanta-ajoneuvon ennakkotarkastuksesta.Customointi yleistyy

– Uudistus lisää harrasteautojen rakentelua, customointia eli korin uudelleenmuotoilua. Samalla se tuo uusia harrastajia, ennustaa Jarkko Rannelma.

– Tämä on aika kallis harrastus, sillä rakentelu on käsityötä, joka tulee tunnetusti hintoihinsa. Kustannukset riippuvat tietysti paljolti autoharrastajan omista taidoista. Jos osaa tehdä mahdollisimman paljon itse, kelpo pelin saa alleen edullisestikin. (HäSa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s